Gezonde voeding

Op IKC het bAken hanteren we beleid ten aanzien van het eten en drinken in de pauzes. We vinden het belangrijk dat kinderen gezond (leren) eten en drinken en op een verantwoorde manier met zowel voedsel als het milieu om te gaan. We kiezen daarom voor pure producten, met natuurlijks suikers en voedingsstoffen en verpakkingen die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu.

Op onderstaande lijst staan de zaken die op school mogen worden gegeten en gedronken. Verjaardagen vormen een uitzondering, al heeft een gezonde traktatie de voorkeur!

Wat mag wel...

 • Alle groente en fruit, rozijntjes (jonge kinderen graag geschild / in partjes)
 • Brood (boterhammen, bruine en witte bolletjes, krentenbollen, mueslibollen)
 • Ontbijtkoek
 • Rijstwafels
 • Naturel crackers
 • Melk, karnemelk
 • Yoghurtdrankjes (liefst zonder toegevoegde suikers, natuurlijke versies)
 • Sappen (sinaasappelsap, appelsap, multidrink, groentesappen)
 • Water en aanmaaklimonade.
Wat mag niet...
 • Alle soorten koeken, wafels, "gezonde" koeken als Liga, Sultana, Evergreen etc.
 • Frisdrank
 • Energiedrankjes, waaronder ook bijvoorbeeld AA-drank
 • Losse stukjes worst, kaas of andere producten met een hoog vet, zout- of zoetgehalte
 • Knijpfruitjes of andere milieubelastende verpakkingen
 • Allerlei repen
Alle eten en drinken zoveel mogelijk naturel en het liefst in een trommel en een beker. Geef uw kinderen mee wat ze ook echt op moeten eten. Vraag bij twijfel aan de leerkracht of het mag!

Teruggave beleid
Om misverstanden te voorkomen en de leerkracht en uw kind niet in een vervelende situatie te brengen, gaan we er van uit dat iedere ouder zich conformeert aan dit beleid. Dit geeft een duidelijk signaal af aan uw kind en de andere kinderen in de klas.
Wanneer een kind iets mee neemt wat niet mag, is dat in de meeste gevallen een vergissing. We geven aan dat het kind dit voortaan niet meer mee mag nemen en laten het kind het product opeten of opdrinken.
Bij structurele vergissingen nemen we contact met u op en geven we het product mee terug naar huis.

Traktaties
Bij bijzondere gelegenheden als geboortes of verjaardagen geldt dat een traktatie een eigen feestelijke keuze mag zijn. Tegelijkertijd hopen we dat u ook hierbij gezondere producten aanbiedt.

Leerkrachten
Binnen het team is afgesproken dat ook de leerkrachten zich aan dit beleid zullen houden. Hoewel het team het waardeert dat ze bij verjaardagen van de kinderen soms iets extra lekkers krijgen, is dit niet nodig. De leerkracht stelt eenzelfde traktatie als voor de kinderen in de groep erg op prijs.

Schoolreisjes
Een schoolreisje is een bijzondere gebeurtenis die gemiddeld 1 keer per jaar voorkomt. Het is niet de bedoeling dat uw kind zelf allerlei snoep meeneemt. De school informeert ouders over de versnaperingen zodat u vooraf weet wat u mee kunt geven.

Voedselallergie├źn
Bijzondere aandacht vragen we voor de kinderen die een bepaalde voedselallergie hebben. Trakteert u zelf op iets bijzonders, informeer dan bij de leerkracht van uw kind of alle kinderen de traktatie mogen hebben. Er zijn vaak lekkere alternatieven te vinden die alle kinderen kunnen eten. Informeert u bij de leerkracht van uw kind of er kinderen zijn die een voedselallergie hebben.

De OWG zorgt bij speciale activiteiten voor iets lekkers dat de kinderen mogen eten en / of drinken. Hiervoor hebben we op school een allergielijst samengesteld die jaarlijks wordt geactualiseerd.
In al deze gevallen geldt dat we graag met u in overleg gaan om dit te bespreken.

Overige activiteiten op school
Net als u, besteden we ook op school veel aandacht aan gezond gedrag van de kinderen. Dit valt onder de noemer De veilige school, waarbij we kinderen bewust willen maken van gezonde voeding, beweging, aandacht voor elkaar, pestgedrag, drugs en alcohol en vuurwerkgebruik. In de klassen worden deze onderwerpen regelmatig besproken en soms in projectvorm behandeld. De komende jaren zal De veilige school regelmatig op de agenda van de school staan.

Voor vragen, opmerkingen, suggesties of andere reacties houden we ons graag aanbevolen!

Het team en de medezeggenschapsraad van Het bAken