Zorg

Jeugdteam Harlingen
    Wat doet het Jeugdteam?
    Er kunnen zich situaties voordoen in de thuissituatie of op school die het gedrag van een kind beïnvloeden, waardoor het zich anders gaat gedragen. De prestaties worden minder, moeheid, hoofdpijn, vage lichamelijke klachten, zich terugtrekken of juist opvallend de aandacht trekken kunnen het gevolg zijn.

Er kunnen zorgen en vragen zijn over de ontwikkeling van het kind. Deze verloopt vertraagd, er is een spraak-taalachterstand, de motoriek ontwikkelt zich niet goed.

Voorbeelden van hulpvragen kunnen zijn: over opgroeien, opvoeding, relaties, echtscheiding, gezondheid, ontwikkeling, huisvesting, financiën, wet- en regelgeving, eenzaamheid, pesten, weerbaarheid, etc.

Zorgen en vragen rondom kinderen kunnen zowel door ib-ers, ouders, leerkrachten als pedagogisch medewerkers aan de (jeugd)professional gesteld worden.
    De (jeugd)professional kan adviseren en hulp bieden aan het kind en gezin of schakelt de juiste persoon of instantie hiervoor in.

Klik op onderstaande link voor de volledig tekst.

JGZ Team op onze school
    Samen met het basisonderwijs richt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Fryslân zich op de ontwikkeling en gezondheid van alle kinderen van 4 - 12 jaar.

Meer informatie over Jeugdgezondheidszorg kunt u vinden op:
    Het team team van de GGD op onze school:
    Jeugdarts - Anja Booij
    Doktersassistente - Thea van Zwol
    Verpleegkundige - Marieke Anema
    Pedagoog - Babs van Hijum

GGD Fryslân
    Regelmatig hebben wij, als school, contact met het team infectiebestrijding van GGD-Fryslân over hoe om te gaan met kinderen die een infectieziekte hebben. Dit betreft meestal vragen zoals: mag het kind naar school/kinderopvang of welke maatregelen moet de school/kinderopvang nemen t.a.v. extra hygiëne om verdere besmetting te voorkomen.

Het team infectiebestrijding van GGD Fryslân attendeert ons daarom op het draaiboek "gezondheidsrisico's in een kindercentrum of peuterspeelzaal 0-4 jarigen" of "gezondheidsrisico's in een basisschool of buitenschoolse opvang (4-12 jarigen", waar diverse infectieziekten in staan beschreven. Onderwerpen als hygiëne, veiligheidsaspecten en binnenmilieu komen hier aan bod. Ook wordt duidelijk wanneer de GGD dient te worden ingeschakeld. Deze draaiboeken kunt u vinden en tevens downloaden via de website van het RIVM op: www.rivm.nl, daarna "kind en infectie" invullen bij zoekopdracht.
    Ziektebeelden in het kort
    Via onderstaande links kunt u in het kort informatie lezen over een aantal ziektebeelden. Indien u meer wilt weten over bovenstaande ziektebeelden dan kunt u terecht op de site van GGD Fryslân
    Luizen
    Er worden op school preventieve luizencontroles gehouden. Dit betekent niet dat de luis hierdoor onze (school)deur voorbijgaat. Dat geldt ook voor u thuis; het is raadzaam om regelmatig zelf uw kinderen op luis te controleren, want van de ene dag op de andere kan hoofdluis ‘de kop opsteken’. Eén luis legt per dag ongeveer 6 eitjes: neten. Na een week zijn dat er dus al 42!!

En uit al deze neten komen na 1 week ook weer luizen; een plaag is dus snel ontstaan. Signalen om op te letten zijn jeuk en witte stipjes (neten) aan de haren. Deze witte stipjes zijn er niet met een gewone kam uit te kammen. Ouders van kinderen waarbij luis wordt ontdekt, ontvangen via de school uitgebreid schriftelijk voorlichtingsmateriaal over de bestrijding ervan.
    Stichting leergeld
    Schoolreisjes, sport, muzieklessen, steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan deze activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Stichting Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, die vanwege gebrek aan deze middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.

Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen een beroep doen op hulp van een lokale Stichting Leergeld indien zij bepaalde activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een aantoonbaar besteedbaar inkomen hebben dat beneden 120% van het bijstandsniveau ligt.

Wilt u meer informatie?
    Kijk dan op de website: www.kindpakket.nl